Brand op kantoor. Weet jij hoe je moet handelen?

Zorg voor een veilige werkomgeving


Hoe te handelen bij brand

Blijf kalm en alert. Het is vooral belangrijk om niet in paniek te slaan wanneer er brand uitbreekt. Door rustig te blijven kan je de situatie beter inschatten en voorkomen dat jij en collega’s in paniek weg rennen.

Sla alarm. Activeer het brandalarm zodat anderen ook weten wat de situatie is.

Bel het noodnummer. Bij het ontdekken van brand moet je snel het alarmnummer (112) bellen om de brandweer te waarschuwen.

Help anderen te verzamelen. Als het veilig is, kan je collega’s helpen die hulp nodig hebben om te evacueren en buiten op een veilige plek controleren of iedereen er is.

Waarom een BHV training kan bijdragen aan de veiligheid

Een van de meest voorkomende problemen bij een noodsituatie is dat er niemand het voortouw neemt. BHV’ers zijn getraind om een situatie direct in te schatten en weten wat ze moeten doen. Daarnaast hebben BHV’ers kennis van blusmiddelen die op de werkplek aanwezig zijn, waar ze staan en hoe ze werken. Hierdoor kunnen ze bij beginnende branden mee helpen en eventueel zelfs de brand blussen. En natuurlijk zij  BHV’ers ook in staat om verwondingen te verhelpen tot bepaalde mate, zodat ze collega’s kunnen ondersteunen die eventueel brandwonden hebben opgelopen.

Neem je verantwoordelijkheid

Een BHV cursus leert je adequaat reageren op wat voor situatie dan ook en maakt jou het aanspreekpunt voor collega’s. Dit is niet alleen het geval tijdens een ongeval, maar ook als iemand onwel wordt bijvoorbeeld. Als jij denkt dat jij de verantwoordelijkheid aan kan, is een BHV cursus iets voor jou.

Het is niet alleen maar bruikbaar tijdens je werk, maar kan ook van levensbelang zijn in je privé leven. Helaas gebeuren ongelukken ieder moment van de dag en met een BHV cursus ben je net iets beter voorbereid op wanneer er iets gebeurt in jouw buurt.

Wij investeren in kwaliteit voor al onze cursisten. De BHV cursussen worden gegeven door trainers met ervaring en behandelen veel van de situaties die zich op werk kunnen voordoen. - Peter Janssen