Wat kan je met een BHV certificaat?

Zorg voor een veilige werkomgeving

Een BHV (bedrijfshulpverlening) cursus is essentieel voor de veiligheid binnen elk bedrijf. Dit zijn namelijk de mensen die als eerste moeten en kunnen reageren wanneer er een bedrijfsongeval voorkomt. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 6.000 bedrijfsongevallen. Een BHV’er kan in zulke situaties levensreddend optreden voordat professionele hulpdiensten arriveren.

Altijd een BHV’er op locatie

Het hebben van goed opgeleide BHV’ers op de werkplek is niet alleen maar belangrijk voor de veiligheid op de werkplek, maar is ook een wettelijke verplichting. Elk bedrijf, groot of klein, moet namelijk voorbereid zijn op noodsituaties zoals ongevallen, brand of situaties waarin ontruiming noodzakelijk is. In de praktijk betekent dit dus dat jouw bedrijf of organisatie de verantwoordelijkheid heeft om er voor te zorgen dat er altijd voldoende personeel aanwezig is dat getraind is in bedrijfshulpverlening. Op basis van de grootte van het bedrijf, risico’s specifiek gericht op jouw werkplek en de aanwezigheid van klanten of bezoekers wordt bepaald hoeveel bedrijfshulpverleners er nodig zijn.

Wat moet een BHV’er kunnen?

De belangrijkste eigenschappen voor een bedrijfshulpverlener zijn dat je stressbestendig moet kunnen blijven en adequaat weet te reageren op ieder mogelijk moment. Daarnaast zijn er een viertal kerntaken voor een BHV gecertificeerde werknemer.

  1. Eerste hulp bij ongevallen
  2. Brandbestrijding en beperking van schade
  3. Alarmeren en evacueren
  4. Communicatie

Maar misschien nog wel belangrijker is dat een bedrijfshulpverlener over het inzicht beschikt om situaties goed in te schatten. Wat is de gepaste reactie op een situatie en welke hulpdiensten moeten hiervoor ingeschakeld worden? Er moet namelijk vaak snel gehandeld worden en dan is het belangrijk om rustig te blijven, het overzicht te bewaren en kennis te hebben van wat de vervolgstappen zijn. Dit zijn aspecten waar je je op voor kan bereiden met een BHV cursus en is ook een van de voornaamste reden dat een BHV-certificaat ieder jaar verlengd moet worden.

Aanbod BHV cursussen

Training Academy Uden biedt diverse BHV cursussen aan voor ieder niveau. Bent u op zoek naar een basiscursus om voor de eerste keer uw BHV certificaat te behalen? Dan is de training Bedrijfshulpverlener (BHV) – basiscursus wellicht iets voor u. Of wilt u uw BHV certificaat verlengen omdat deze is of gaat verlopen? Dan kunt u de BHV Herhaling cursus (1 dag) volgen. Goed om te weten; beide trainingen kunnen wij op onze locatie in Uden of op uw locatie faciliteren. Voor een in company training kunt u contact met ons opnemen om de voorwaarden te bespreken.