Wat is het verschil tussen een heftruck en reachtruck?

Zorg voor een veilige werkomgeving

Als je in de logistiek werkt of wilt werken ben je bekend met een heftruck en/of reachtruck. Dit zijn namelijk de twee meest gebruikte voertuigen in voorraadbeheer. Hoewel een reachtruck en heftruck op elkaar lijken, verschillen de twee in nogal wat punten van elkaar.  Zo gebruiken ze een andere brandstof en hebben ze een andere toepasbaarheid.

Wat is een heftruck?

Een heftruck is een veelvoorkomend voertuig dat wordt gebruikt voor het tillen en verplaatsen van zware lasten over korte afstanden. Het is uitgerust met een set vorken aan de voorzijde die onder pallets of goederen kunnen worden geschoven om ze op te tillen. De vorken kunnen worden opgetild en verlaagd door middel van hydraulische systemen, waardoor ladingen kunnen worden verplaatst van de ene locatie naar de andere, of opgeslagen op hogere niveaus.

Kenmerken

 • Stabiliteit: Heftrucks zijn ontworpen met een contragewicht aan de achterkant om stabiliteit te bieden tijdens het tillen van zware lasten aan de voorkant.
 • Lage hoogte: De meeste heftrucks hebben een beperkte hoogte van het hefmechanisme, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in magazijnen met een beperkte verticale ruimte.
 • Veelzijdigheid: Heftrucks zijn geschikt voor verschillende soorten ladingen, zoals pallets, containers en bulkgoederen.
 • Benzine, diesel of elektrisch: Heftrucks kunnen worden aangedreven door verschillende brandstofbronnen, waaronder benzine, diesel of elektriciteit, afhankelijk van de behoeften van het magazijn of de werkplek.

Heftruck certificaten

Moet je voor je werk een heftruck gebruiken en een heftruck certificaat halen? Via Training Academy Uden volg je makkelijk een cursus heftruck. Moet je bijvoorbeeld je heftruck certificaat verlengen of voor de eerste keer halen? Hieronder vind je alle trainingen om je heftruck certificaat te halen.

Wat is een reachtruck?

Een reachtruck is speciaal ontworpen voor het werken in smalle gangpaden en het hanteren van ladingen op grote hoogten. In tegenstelling tot een heftruck heeft een reachtruck een smaller ontwerp en is uitgerust met telescopische vorken die kunnen worden uitgeschoven om ladingen te bereiken die zich diep in opslagrekken bevinden.

Kenmerken

 1. Ontwerp: Reachtrucks hebben een slank ontwerp waardoor ze gemakkelijk kunnen manoeuvreren in smalle gangpaden en kleine ruimtes.
 2. Dubbel uitgeschoven vorken: Het belangrijkste kenmerk van een reachtruck is het vermogen om de vorken te verlengen, waardoor ze ladingen kunnen bereiken op grote hoogten, zelfs in diepe opslagrekken.
 3. Hoge liftcapaciteit: Ondanks hun compacte formaat kunnen reachtrucks vaak ladingen tillen tot grote hoogten, waardoor ze ideaal zijn voor het efficiënt benutten van verticale ruimte in magazijnen.
 4. Elektrische aandrijving: De meeste reachtrucks worden aangedreven door elektriciteit, waardoor ze milieuvriendelijker zijn en geschikter voor gebruik binnenshuis.

Reachtruck certificaat

Op zoek naar een training om je reachtruck certificaat te behalen? Dan ben je bij Training Academy Uden aan het juiste adres! Of je nu voor de eerste keer je reachtruck certificaat wilt behalen of deze simpelweg moet vernieuwen, met ons uitgebreid aanbod aan trainingen vind jij de juiste reachtruck cursus voor jou. We bieden de trainingen in onze trainingsruimte aan, maar komen ook langs voor incompany reachtruck trainingen.

Belangrijkste verschillen:

 1. Toepassing: Heftrucks zijn ideaal voor algemene ladingen en kunnen worden gebruikt voor het verplaatsen van goederen over korte afstanden op de begane grond, terwijl reachtrucks voornamelijk worden gebruikt voor het hanteren van ladingen op grote hoogten in smalle gangpaden.
 2. Ontwerp: Heftrucks hebben een breder ontwerp en zijn uitgerust met vorken die alleen omhoog en omlaag kunnen bewegen, terwijl reachtrucks een slanker ontwerp hebben en zijn uitgerust met telescopische vorken die kunnen worden uitgeschoven om ladingen te bereiken op grote hoogten.
 3. Stabiliteit: Heftrucks zijn over het algemeen stabieler op de begane grond vanwege hun contragewicht aan de achterkant, terwijl reachtrucks minder stabiel kunnen zijn op grote hoogten vanwege hun smalle ontwerp.
 4. Efficiëntie: Reachtrucks zijn efficiënter in het benutten van verticale ruimte in magazijnen vanwege hun vermogen om ladingen op grote hoogten te tillen, terwijl heftrucks beter geschikt zijn voor algemene toepassingen over korte afstanden.

Het begrijpen van het verschil tussen heftrucks en reachtrucks is belangrijke taak en het optimaliseren van de efficiëntie en veiligheid van logistieke operaties. Of het nu gaat om het verplaatsen van zware lasten op de begane grond met een heftruck of het bereiken van ladingen op grote hoogten in smalle gangpaden met een reachtruck, beide voertuigen spelen een onmisbare rol in het moderne logistieke landschap.