Onderscheiden door maatwerk

Zorg voor een veilige werkomgeving

Peter werkte twintig jaar lang bij Defensie, waar hij zich ontwikkelde als trainer. Daarna kwam hij in de automotive-sector terecht, waar hij eveneens trainings- en managementfuncties bekleedde. Sinds 1 juni geeft Peter leiding aan Training Academy Uden. “Ik vond het een ontzettend mooie uitdaging om ‘from scratch’ iets nieuws te beginnen,” vertelt hij. “Training Academy Uden is in feite een nieuw bedrijf binnen een bestaande onderneming. Ik barst van de energie, want er valt hier ontzettend veel te doen. We gaan iets moois maken van Training Academy Uden!”

Meertalig

Peter was het afgelopen half jaar druk bezig met het opzetten van het nieuwe trainingscentrum. Dat begon al met de inrichting van het pand aan de Zadelmakersstraat 15a in Uden. Trainingsprogramma’s moesten worden geschreven en geschikte docenten aangesteld. De eerste trainingen zijn inmiddels van start gegaan. Daarbij gaat het om heftruck-, pallettruck- en bandenwisseltraining voor internationale medewerkers. Maar daar blijft het niet bij. De bedoeling is dat op korte termijn ook trainingen als VCA, BHV en Code 95 – een vijfjaarlijkse opfristraining voor vrachtwagenchauffeurs – gegeven gaan worden.

“Wat Training Academy Uden uniek maakt, is dat we trainingen in verschillende talen gaan geven,” zegt Peter. “Neem de VCA-veiligheidstrainingen. Anderen geven die training alleen in het Nederlands en hooguit in het Engels. Wij kunnen die cursus straks in meerdere talen aanbieden.” Ook andere trainingen worden straks in meerdere talen aangeboden. Peter legt uit waarom dat belangrijk is: “Op de werkvloer kunnen veel internationale medewerkers zich best redden met Engels of Nederlands. Maar een theorie-examen in een voor hen vreemde taal is voor veel internationale medewerkers te hoog gegrepen. Als cursisten een heftruckexamen kunnen doen in hun eigen taal, dan heb je een veel groter slagingspercentage.”

E-learning

Training Academy Uden wil zich ook onderscheiden doormaatwerk te bieden. “Niet trainen om het trainen, maar kwaliteit bieden. Het kan gaan om on-the-job training, maar ook e-learning behoort tot de mogelijkheden.” Voor zusterbedrijf N2 People verzorgt Training Academy Uden al de zogeheten onboarding van nieuwe internationale medewerkers. “Ze krijgen van ons uitleg over de Nederlandse cultuur, zodat ze zo goed mogelijk op de hoogte zijn van hoe het er hier aan toe gaat zodra ze aankomen.” Ook interne trainingen voor eigen personeel van N2 People behoren tot de activiteiten.

Samenwerking

Peter kijkt al stiekem naar een uitbreiding van het trainingsaanbod. “We kijken zeker naar andere richtingen, zoals gesprekstechnieken, leiderschapstrainingen, omgaan met arbeidsmigranten en timemanagement. Peter heeft daarnaast ambitieuze plannen voor samenwerking. Hij wil de krachten bundelen met scholen en het bedrijfsleven om het personeelstekort te lijf te gaan. “Die scholen hebben de leraren, bedrijven hebben de arbeidsplaatsen en wij hebben de mensen. Onze internationale flexwerkers zijn vaak schoolverlaters met bijvoorbeeld een metaaldiploma of ervaring als automonteur. Wij kunnen de mensen leveren waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft. Waarbij ze ook nog een dag per week naar school gaan.”

Kwaliteit

Peter is duidelijk over wat hij met Training Academy Uden voor ogen heeft: “Doen wat we beloven. En het liefst de verwachtingen overtreffen. Cursisten moeten weggaan met een goed gevoel, docenten moeten zorgen voor een goede leersfeer. Belangrijk is dat iedereen zich kwetsbaar durft op te stellen in de klas en vragen durft te stellen. Dat bedoel ik met trainingskwaliteit. Mensen zien trainingen vaak als een verplichting. ‘Ik moet op cursus’, zeggen ze dan. Ik wil bereiken dat ze zeggen ‘Ik mag weer op cursus’ als ze naar Training Academy Uden gaan.”