Cursus uitgelicht: Heftruck certificaat

Zorg voor een veilige werkomgeving

We duiken met regelmaat in een van de cursussen van  Training Academy Uden. Hierin vertellen we u wat meer over wat u gaat leren tijdens de cursus, om u een beter beeld te geven van wat precies aansluit bij jouw behoeften. Vandaag gaan we het hebben over de cursus om u heftruckcertificaat te behalen.

Waarom een heftruck certificaat halen?

Een heftruck is een zwaar transportmiddel en kan zonder voldoende kennis en vaardigheden gevaar opleveren voor u, omstanders en materieel. Jaarlijks vinden er veel ongevallen plaats, soms met dodelijke afloop. Meestal is de oorzaak van deze ongelukken onjuist gebruik. In het geval van een ongeluk moet de werkgever kunnen aantonen dat er adequaat is getraind. Daarom is een heftruck certificaat steeds vaker verplicht vanuit bedrijven, ook al is er geen wettelijke verplichting. Hierdoor laten werknemers zien verantwoordelijkheid te nemen over de veiligheid op de werkvloer. Het is ook een manier voor u als cursist om te laten zien dat u bekwaam en gekwalificeerd bent om een heftruck te besturen.

Theorie heftruck certificaat

Voordat u in de heftruck stapt is het belangrijk om een stevige basis te hebben. De cursus start daarom met een uitgebreid theoretisch gedeelte. Hierbij besteden we aandacht aan de volgende zaken:

  • Wet en regelgeving: Als heftruckchauffeur moet u op de hoogte zijn van de wet en regelgeving volgens de ARBO wet en deze toe kunnen passen in de praktijk.
  • Het bedienen van een heftruck: Een heftruck is geen auto of speelgoed. Als u de gevaren van het gebruik van een vorkheftruck niet onderkent, is dat een groot gevaar voor uw veiligheid en die van anderen. Onze trainers leggen aan de hand van praktijkvoorbeelden uit wat wel én juist niet veilig is.
  • Inspectie en onderhoud: Het inspecteren en onderhouden van een heftruck is belangrijk voor extra veiligheid. Leer alles om dagelijkse en wekelijkse controles uit te voeren en de functionaliteit van de heftruck te waarborgen.
  • Lastdiagram: Het kunnen aflezen van het hefvermogen van een heftruck bij verschillende ladingen en hefhoogtes.

De theorie wordt gepresenteerd in duidelijke, begrijpelijke taal en is gericht op het toepassen van kennis in de praktijk.

Praktijk heftruck certificaat

Nadat u zich de theorie eigen hebt gemaakt is het tijd om praktijk ervaring op te doen. Het grootste deel van de cursus bestaat uit het bedienen van een heftruck, met continue ondersteuning van onze trainers.  Dit deel van de heftruck cursus bestaat uit:

  • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): Welke PBM zijn er nodig in welke situatie en hoe moet deze gebruiken?
  • Heftruck bedienen: Krijg hands-on ervaring met het besturen van de heftruck op de werkvloer. Eerst legt de trainer alles uit en geeft een demonstratie, waarna u zelf aan de slag mag gaan.
  • Laden en lossen: Op de werkvloer kunnen ladingen anders zijn. Aan de hand van verschillende scenario’s kan u uw behendigheid en precisie met de heftruck verbeteren.
  • Manoeuvreren in krappe locaties: Leer hoe je door smalle gangen en tussen rekken manoeuvreert, ook wanneer het wat drukker op de werkvloer is.
  • Dagelijkse en wekelijkse inspectie en onderhoud inclusief het laden en bijvullen van batterijen voor elektrische heftrucks

Heftruck cursus op locatie

Training Academy Uden biedt deze cursus op onze training locatie in Uden aan, maar wij kunnen ook een volledig verzorgde cursus op locatie aanbieden.  Het grootste voordeel van een heftruck cursus op eigen locatie is dat werknemers de heftruck leren bedienen in de eigen werkomgeving. Hierdoor kunnen er bedrijfsspecifieke situaties behandeld worden, komt er intern draagvlak onder collega’s om de cursus te volgen en hebben werknemers geen extra reistijd naar een cursuslocatie. Wij denken graag mee over de mogelijkheden om maatwerk aan te bieden op basis van bedrijfssituaties, groepsgrootte of werkzaamheden.

De heftruck cursussen van Training Academy Uden verzekeren u van een grondige opleiding waarin veiligheid voorop staat. Neem vandaag nog contact met ons op om uzelf of uw medewerkers te certificeren en til uw bedrijfsvoering naar het volgende niveau als het op veiligheid aankomt.